پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ ،نقطه عطف تاریخی و سرآغاز دوران جدیدی از حیات حکومت اسلامی در تاریخ جهان اسلام به شمار میرود.
مصطفی جعفری/یکی از بارزههای این تحول شگرف، احیا مفاهیم ناب الهی – انسانی در چارچوب آموزههای دین مبین اسلام میباشد؛ امااین احیاگری که به نوعی نشئت گرفته از مطالبات مردمی به شمار میرود، محدود به تنگناهای زمانی/ مکانی جامعه ایرانی نمانده و به علت غنای محتوایی/ معنایی خود، در چارچوبه های جغرافیایی دیگر نیز بازتاب پیدا نموده است.
انقلاب اسلامی ایران به عنوان نقطه آغاز خیزش بیداری اسلامی در نیمه دوم قرن بیستم، شروع دوره جدیدی از ظهور اسلام با رویکرد سیاسی را برای جهان اسلام نوید داده و پیروزی برجسته ترین حرکت اسلامی در این دوره، سایر حرکتهای اسلامی در جهان اسلام را به تکاپو واداشت.
ذکر این نکته ضروری است که میزان تاثیرگذاری انقلاب اسلامی بر همه جوامع اسلامی یکسان و یکنواخت نبوده، بلکه با توجه به اوضاع خاص هر منطقه و نیز قرابتهای فکری، فرهنگی و جغرافیایی، درجه تاثیرآن متفاوت بوده است و هر اندازه که ملت ایران در نیل به اهداف انقلابی خود با ملتهای دیگر وجه اشتراک داشته اند، به همان نسبت استقبال از این انقلاب گسترده تر بوده است.
به طور کلی آنچه که بر همگان روشن و واضح است، این است که انقلاب اسلامی ایران تاثیرهای گسترده ای را در ورای مرزهای خود داشته و با توجه به پیروان و هواخواهانی که پیدا کرد و به عنوان یک نیروی قابل محاسبه توسط دولتهای خارجی و همچنین دولتهای منطقه عنوان شده است؛ بدان خاطر که «انقلاب اسلامی در ایران به دلیل جذابیت شعارها، اهداف، روشها، محتوا، نتایج و سابقه مشترک دینی و تاریخی و شرایط محیط منطقه و بین المللی، پدیده ای تاثیر گذار در جهان اسلام بوددر مجموع تاثیر آن بر سایرین از گرایش و پذیرش ارزشها و آرمانهای انقلاب تا الگوبرداری شیوهها و روشهای اتخاذ شده، از جمله گسترش تظاهرات عمومی علیه نظامهای حاکم، در نوسان بوده که این وضعیت زمینه های تهدید سایرین را فراهم آورده بود.
بیداری اسلامی در کشورهای منطقه به رغم برخی تفاوتهای جزئی دارای نقاط عطف عمدهای است که حکایت از تأثیرات گسترده و غیرقابل انکار هویت، ارزشها و هنجارهای انقلاب اسلامی بر این جنبشها دارد.
چرا که ظهور و نقش آفرینی انقلاب اسلامی، بارزترین وجه مشترک در میان مجموعه خیزشهای به هم پیوسته و دنباله وار در خاورمیانه و شمال آفریقاست.
درواقع آموزه ها ها و اندیشه ی انقلاب اسلامی مبتنی بر عدالت اجتماعی، مردم سالاری دینی و استقلال و آزادی که توانسته به تلفیقی از جمهوریت و اسلامیت دست یابد،الگوی پذیرفته شده از سوی بسیاری از جنبشها و خیزشهای موسوم به بیداری اسلامی است.
لذا میتوان گفت که ارزشها و هنجارهای منبعث از انقلاب اسلامی ایران، به مثابه نقطه عطفی در بیداری و رهایی جهان اسلام بوده است و آنچه این روند را بیش از پیش قابل تأمل مینماید ، جایگاه مکانیزم اشاعه در شکلگیری این قبیل تأثیرات است .
همچنین توجه به ارزشهای دینی در قانونگذاری و توجه به نقش شریعت در بهبود زندگی انسانی و تلاش در جهت هماهنگی بین شریعت و دنیای امروز از دیگر تأثیرات انقلاب اسلامی بر جنبش های جدید اجتماعی در جهان اسلام است.
از شما درخواست میکنیم نظرات و تجربیات گرانبهایتان را با ما به اشتراک بگذارید