وحید جعفریان مدیر کل دفتر امور بیابان سازمان در سفر یک روزه خود به استان البرز در معیت علی طاهری رئیس گروه ارزیابی وپایش دفترامور بیابان ، علی حاجی بگلو رئیس گروه مطالعات دفتر اموربیابان، اصغر بیات مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان البرز، رضا بقایی طلب رئیس اداره بیابان و کارشناسان این حوزه از تالاب صالحیه وکانونهای گرد و غبار استان بازدید کرد.
وحید جعفریان در طی این بازدید با اشاره به وظایف دستگاه های عضو کارگروه احیا تالاب صالحیه و نقش مهم سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان امور عشایری گفت: دغدغه ما نگاه سطحی و بخشی نگری سازمانها ودستگاههای عضو کارگروه تالاب صالحیه به گردوغبار است، در حالی که این موضوع جنبه های دیگری از جمله اجتماعی و اقتصادی هم دارد لذا گر تاکید بر روی همین یک موضوع باشد، به نتیجه پایداری نخواهیم رسید.
وی همچنین در این بازدید افزود: همه ما باید برای تدوین طرح جامع مطالعاتی مدیریت تالاب صالحیه که تا کنون شرح خدمات و متدولوژی آن تهیه شده است تلاش کنیم .
در این شرح خدمات بخش عمده ای از دانشگاهیان، مراکز تحقیقاتی،مردم محلی و عشایر و نقش داشته اند لذا چهارچوب این شرح خدمات انعطاف پذیر است.
از سوی دیگر نسخه های آنی و بدون هدف، ما را با خطا و شکست روبرو خواهند کرد و آیندگان نیز بدون این طرح جامع با ریسک های جدیدتر و جدی تر مواجه خواهند شد.
ایشان همچنین افزود : در این طرح ملاحظات ملی از جمله توسعه نیازهای استان های تهران والبرز و ملاحظات عشایری نیز باید در نظر گرفته شود.
دفاع از نگرش طرح جامع مطالعاتی تالاب صالحیه دور از دسترس نیست و عملاً این موضوعات حل خواهد شد و در حال حاضر در خوزستان(اهواز)، زابل،سرخس و خانگیران در حال انجام است که در اینجا هم این اتفاق خواهد افتاد.
دکتر جعفریان در ادامه تاکید کردند: ابتدا باید آمار دقیق از وضعیت موجود منطقه (تعداد خانوار، جمعیت منطقه ،تعداد دام و .
.
.
) داشته باشیم.
هم چنین افزود: وجود کانال زهکش در استان قزوین ممکن است یک معنی و در البرز معنی دیگری داشته باشد به همین دلیل باید همه این ابعاد بررسی شود.
از سوی دیگر باید بر سر تدوین طرح جامع مدیریت تالاب صالحیه بحث و تبادل نظر داشته باشیم.
دستگاه های متولی نباید از حوزه کاری خود به این موضوع نگاه کنند، زیرا به نتیجه مطلوبی نخواهیم رسید.
لذا سازمان منابع طبیعی در این راستا برنامه های مدونی از جمله الگوهای جامع نگر مبتنی بر توسعه روستایی و تعاونی ها ،تفاهم نامه و برنامه های جامع توان افزایی دارد.
مهندس اصغر بیات مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز در حاشیه این بازدید گفت : تالاب صالحیه تا پیش از سال ۱۳۹۶ به صورت تالاب تعریف نشده بود ولی اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز با توجه به ارزش این آبگیر با رویکرد های اکولوژیکی واکوتوریسمی و مهار سیلاب های دشت هشتگرد و نظرآباد به دنبال ثبت این آبگیر به عنوان تالاب شد.
وسعت تالاب صالحیه ۴۸ هزار هکتار است که ۱۶ هزار هکتار آن در حوزه استان البرز و شهرستان نظرآباد قرار دارد.
بر اساس مطالعات تعیین نیاز آبی، مساحت کل حوضه آبریز تالاب صالحیه ۱۶۳۴۱ کیلومتر مربع بوده که ارتفاعات استانهای همجوار نظیر قزوین و زنجان (شهرستان های ابهر ،قیدار، آوج ،قزوین و هشتگرد ) را نیز شامل می گردد.
وی همچنین افزود :طبق مطالعات انجام شده شرکت آب منطقه ای وسعت تالاب صالحیه و الله آباد به صورت مشترک حدود ۴۸ هزار هکتار و تالاب صالحیه با مد نظر قراردادن مرز استان بیش از ۱۶ هزار هکتار از وسعت آن در استان البرز برآورد می گردد.
ایشان ضمن تاکید بر سخنان دکتر جعفریان در رابطه با مطالعه جامع تالاب و حاشیه تالاب افزود: زمان ورود و خروج دام، ظرفیت دام و مدت استفاده از مراتع اطراف تالاب صالحیه سه موضوع مهم در بحث مدیریت چرای دام اطراف تالاب است.
مواردی مانند زمان ورود و خروج دام ، تعداد دام وارد شده با توجه به ظرفیت تولید مراتع اطراف تالاب صالحیه و مدت زمان چرای این چراگاه از آن جمله است .
ایشان در ادامه بیان داشتند: یکی دیگر از دلایل ایجاد گرد و غبار در تالاب صالحیه شترهای سرگردان می باشند.
بخش زیادی از این شترها به صورت غیرمجاز و اغلب از استان های همجوار در عرصه های تالاب صالحیه وارد شده و به چرا مشغولند و به همین دلیل پوشش گیاهی این منطقه را از بین برده و با حرکت مداوم در این اراضی باعث خیزش گرد و غبار در این ناحیه می شوند لذا تعیین تکلیف شترها، نقش مهم وغیرقابل انکاری در بهبود وضعیت پوشش گیاهی منطقه خواهد داشت.
این درحالی است که معیشت شترداران باید مدنظر قرار گیرد.
ایشان در ادامه از برنامه مدیریت جامع زیست بومی تالاب صالحیه که منجر به بهره مندی پایدار از پتانسیل های گردشگری، بومگردی و احداث گلخانه در اراضی حاشیه تالاب می شود نام برد وتوسعه صنعت گردشگری تالاب صالحیه و همچنین شیوه های رونق کسب و کار منطبق با اهداف این برنامه در منطقه، بدون آسیب به اکوسیستم تالاب را حائز اهمیت دانست.
از شما سپاسگزاریم که نظرات و پیشنهادات سازنده تان را با ما در میان می گذارید