پ
پ

"رامین سلطانی" روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: برهمین اساس حدود چهار هزار و ۴۱۲ هکتار از اراضی استان های اردبیل ، آذربایجان شرقی و کرمانشاه در سال جاری به تولید بذر گواهی شده ذرت رقم ۷۰۴ اختصاص یافت .

وی بیان کرد : ارقام ۷۰۳، Bc۶۷۸ و جوین ۹۸ در رده های بعدی قرار گرفتند.

سلطانی یادآورشد: عملیات نظارت بر تولید بذر ذرت هیبرید پس از نشست تخصصی کمیته‌ی فنی بذر کشور و اعلام برنامه‌ریزی و سطح مورد نظر شرکت‌های تولیدکننده‌ی بذر، با ابلاغ دستورالعمل فنی تولید بذر ذرت به تمام شرکت‌های تولیدکننده‌ی دارای مجوز تولید از موسسه در بهمن ماه سال گذشته آغاز شد.

این محقق گفت:در این دستورالعمل مناطق کشت، معیارهای انتخاب زمین توسط شرکت‌های تولیدکننده و دیگر موارد فنی درخصوص تناوب، مدیریت بقایای زراعت سال گذشته مورد تاکید قرار گرفت.

وی ادامه داد: در اسفندماه سال گذشته شرکت‌های تولیدکننده‌ بذر برمبنای دستورالعمل ابلاغی اقدام به بارگذاری مزارع پیشنهادی خود در سامانه‌ی الکترونیک نظارت کردند و به دنبال آن در نیمه‌ دوم اسفند و هفته‌ آخر سال بازدیدهای مربوط به انتخاب زمین توسط کارشناسان موسسه آغاز شد.

سلطانی بیان کرد: برنامه‌ تولید بذر ذرت هر ساله در استان‌های دارای شرایط مناسب از لحاظ خاک غنی، آب در دسترس، امکانات سخت‌افزاری مناسب، دانش کارشناسی قابل قبول و دانش عمومی کشاورزان و تولیدکنندگان اجرا می‌شود.

این محقق کشاورزی اضافه کرد: بیشترین سطح زیر کشت انواع ذر ذرت گواهی شده به ترتیب مربوط به استان‌های اردبیل، خراسان رضوی و کرمانشاه می‌باشد به طوریکه در هر یک از این استان‌ها به ترتیب حدود پنج هزار، ۵۰۰ و ۳۵۰ هکتار از اراضی مرغوب و دارای منابع مطمئن تامین آب به کشت پایه‌های والدینی رقم‌های مختلف ذرت برای تولید بذر ذرت هیبرید اختصاص می‌یابد.

سلطانی گفت: استان‌های قزوین، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، فارس، خراسان شمالی، استان مرکزی و خوزستان از دیگر استان‌های کشور هستند که تولید بذر ذرت در آنها با سطحی کمتر از سه استان اصلی تولید بذر ذرت انجام می‌شود.

وی یادآورشد: بر اساس اعلام نیاز کشور به رقم‌های مختلف بذر ذرت، شرکت‌های تولیدکننده‌ی بذر ذرت که دارای مجوز تولید بذر از موسسه می‌باشند، بر مبنای برنامه‌ریزی‌های خود اقدام به انتخاب و کشت رقم‌های مختلف می‌کنند.

سلطانی گفت: برنامه‌ نظارت بر مزارع تولید بذر ذرت همه ساله با مشارکت کارشناسان و ناظران ستادی و همکاران مستقر در واحدهای استانی انجام می‌گیرد ولی با توجه به گستردگی و سطح بالای کار، هر ساله با انعقاد قرارداد نظارت از تجربه و دانش ناظران بخش خصوصی نیز استفاده می‌شود.

محقق موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور بیان کرد: در سال جاری با توجه به سطح بالای زمین‌های اختصاص یافته به برنامه‌ی تولید بذر ذرت، تعداد ۱۳ ناظر بخش خصوصی در استان اردبیل (مغان) و ۲ ناظر در استان خراسان رضوی (جوین) به کار گرفته شده و در فرایند نظارت بر مزارع تولید بذر ذرت مشارکت فعال داشتند.

وی ادامه داد: در منطقه‌ مغان که بیشترین مقدار بذر ذرت مورد نیاز کشور در آنجا تولید می‌شود، پیش‌بینی‌های اولیه دال بر احتمال وقوع خشکسالی شدید به دلیل کمبود بارش در زمستان و کاهش سطح ذخایر آب در سد خداآفرین بود.

سطح زیر کشت بذر گواهی شده ذرت ، رقم  ۷۰۴ در کشور افزایش یافت

این محقق کشاورزی گفت: به همین دلیل بر اساس مصوبه‌ کمیته‌ آب استان و ابلاغ کتبی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل زمین‌های معرفی شده در اراضی پایاب سد خداآفرین مورد بازدید قرار نگرفتند.

وی افزود: با این همه به دلیل بارش‌های مطلوب بهاره میزان تنش رطوبتی در منطقه در پایین‌ترین میزان خود بود.

سلطانی گفت: علاوه بر آن جهت افزایش میزان بهره‌وری آب در دسترس، بهینه‌سازی مصرف کودهای ریزمغذی و اطمینان بخشی به فرایند تولید بذر تاکید تا حد ممکن کشاورزان از سیستم آبیاری قطره‌ای (Tape) استفاده کنند.

این محقق کشاورزی بیان کرد: بزرگترین عامل محدود کننده‌ تولید بذر ذرت در سال جاری در منطقه‌ی مغان فعالیت و خسارت بیش از حد انتظار آفات برگ‌خوار و ساقه‌خوار به خصوص ساقه‌خوار اروپایی بود که سبب تحمیل هزینه‌های هنگفت به کشاورزان و تولیدکنندگان از بابت تهیه و مصرف سم‌های مختلف و مبارزه‌ی شیمیایی با آفت بود که در اغلب موارد نیز به دلایل عدیده این عملیات کارایی چندانی نداشت.

سطح زیر کشت بذر گواهی شده ذرت ، رقم  ۷۰۴ در کشور افزایش یافت

وی یادآورشد: آفت ساقه‌خوار هم به صورت مستقیم با تغذیه از تمام اندام‌های هوایی گیاه به محصول خسارت وارد می‌ کند و هم به صورت غیرمستقیم با زخمی کردن گیاه موجب ورود پاتوژن‌های مختلف از جمله عامل بیماری‌های فوزاریوم، پنی‌سیلیوم و آسپرژیلوس به داخل بلال شده و خسارت قابل توجهی بر کیفیت و کمیت بذرهای تولیدی وارد می‌کند.

سلطانی بیان کرد: امسال مشاهده شد که در برخی موارد آفت ساقه‌خوار با تغذیه از ابریشم‌های بلال‌های مادری موجب بد تلقیحی شده و میزان عملکرد ذرت را تا حد قابل توجهی کاهش داد، به همین دلیل توصیه‌ی اکید شد که زارعان و تولید کنندگان علاوه بر مبارزه‌ شیمیایی، نسبت به مدیریت علف‌های هرز در داخل و حاشیه‌ی مزرعه‌ها (علف هرز به عنوان میزبان واسط فعالیت آفات) اقدام کرده و علاوه بر آن با حذف هرچه سریع‌تر پایه‌های پدری، فرایند خشک شدن و رسیدگی فیزیولوژیک مزارع را تسریع کنند.

وی یادآورشد: علاوه بر آن بر اساس دستورالعمل‌های صادره از سوی موسسه مقرر شد برداشت مزارع هرچه زودتر و با زمانبندی مناسب انجام گیرد تا از هرگونه انباشت بلال‌های برداشت شده پیش از ورود به خشک‌کن‌ها ممانعت شود.

وی افزود: استفاده از میز تست و سورتینگ در ایستگاه‌های بلال خشک‌کنی تحت نظارت ناظرین بخش خصوصی و همکاران واحد استانی قرار دارد تا نسبت به حذف موثر بلال‌های آلوده و بیمار پیش از ورود به خشک‌کن اطمینان حاصل شود.

محقق موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور گفت: با توجه به تاریخ کشت مزرعه‌ها در منطقه‌های مختلف کشور (حدود اواخر فروردین ماه) عملیات برداشت از حدود دهه‌ی اول شهریور شروع شده و کماکان تحت نظارت کارشناسان ناظر در کل مزرعه‌های تولید بذر کشور در استان‌های مختلف ادامه دارد.

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور در کرج مستقر است.

منبع: ایرنا – البرز

امتیازی که دیگران به این خبر داده اند!
     

از شما سپاسگزاریم که نظرات و پیشنهادات سازنده تان را با ما در میان می گذارید

  • دیدگاهتان فقط و فقط در رابطه با همین مطلب باشد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما بررسی نخواهد شد.
  • هدفتان از ارسال دیدگاه تبلیغ یا بک لینک نباشد. در غیر اینصورت دیدگاه حذف می شود.
  • به دیگران توهین و اهانت نکنید

تصویر