یک کارشناس گیاه پزشکی زراعت و اصلاح نباتات اظهار کرد: استان البرز در تولید بذر جزو پنج استان اول است.
مصطفی عطاءالهی گفت: امروزه کشاورزی از بذرهای هیبرید یا F۱ بهره مفیدی برده که از ترکیب دو گیاه که ویژگیهای خاصی دارند و تحت شرایط کنترل شده بین این دو لقاح و گرده افشانی صورت گرفته به وجود آمده است.
این بذرها عملکرد بالایی در تولید محصول داشته و عاری از الودگی است و به برداشت محصول مرغوب و سوددهی در کشاورزی کمک شایانی میکند.
وی ادامه داد: بذر با کیفیت بذری است که از لحاظ ژنتیکی خالص شده، علف هرز و بیماری ندارد و نسبت به سایر بذرها طول عمر بیشتری هم دارد.
این بذر باید برای کاشت با مواد شیمیایی یا بیولوژیک ضدعفونی شده تا آسیب به آن توسط حشرات، آفتها و بیماریها کنترل شود.
وی گفت: با توجه به ویژگی خاص و پروسه زمانبر تولید بذر F۱و عقیم شدن بذرهای وارداتی، دانش تولید این بذرها را در اختیار نداریم و در حد محدودی از این نوع بذرها در کشور تولید میشود.
این کارشناس گیاه پزشکی زراعت و اصلاح نباتات درباره اینکه کدام یک از بذرها در کشور تولید میشود، گفت: در حال حاضر در کشور بذر گندم را طبق استانداردهای گواهی بذر در مزارع مادری کشت میکنند.
بذر گندم خراسگان و بذر ریش دار خیلی به کم آبی مقاوم بوده و تحت قرنطینه کاشته میشود.
از بوتههای بزرگ و قویتر آن تحت عنوان بذر اصلاح شده استفاده میشود.
عطاءالهی ادامه داد: همچنین در انواع مختلف بذر سبزی خوردن، یک بخشی از گندم، جو و برنجی که در ایران تولید میشود خودکفا و در حد خوبی هستیم اما بذرهای خاصی مثل کاهو، کلم ، انواع خیارهای گلخانهای یا بوتهای با توجه به اینکه عملکرد آنها باید بالا بوده و باید به سود برسند حتما باید از بذرهای F۱ یا هیبرید که عملکرد خالص و بالایی داشته و مقاومت آنها در برابر آفتها وبیماری بالا است، استفاده کنند در غیر این صورت صرفه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: اکثر بذر سبزیجات خوردنی مثل شاهی، تره، ریحان سبز و بنفش، پیازچه و جعفری در ورامین کشت و تولید میشود که کیفیت بالایی هم دارد و فقط مخصوص سبزی بذری و تولید بذر مرغوب است.
حتی تخمه جابانی ورامین(تخمه ژاپنی) یا بذر کدوهای ایران در دنیا خیلی خاص هستند، اما بذرهایی مثل فلفلها، گوجهها، تربچهها و خیارهای گلخانهای و خیار فضای باز ترجیح کشاورزی بر این است که از بذر وارداتی F۱ استفاده شود.
این کارشناس گیاه پزشکی زراعت و اصلاح نباتات اظهار کرد: همین طور بذر ذرت دشت مغان بهترین کیفیت را نسبت به بذرهای وارداتی دارد.
در استان البرز هم مشابه رقم ۷۰۴ مغان، ذرت ۷۰۶ یا ۷۰۳ توسظ موسسه اصلاح بذر تولید شده است.
استان البرز در تولید بذر جزو پنج استان اول است و بذرهای F۱ خیار هم توسط یک شرکت در البرز تولید میشود.
ذرت هم در زمینهای موسسه اصلاح بذر در حال بذرگیری است.
وی در خصوص اقداماتی که میتواند به تولید بذرهای اصلاح شده در کشور منجر شود، گفت: در این زمینه حمایت از افرادی که سرمایه و انرژی خود را در تولید بذر میگذارند، یک امر ضروری است.
چون تولید این بذرها از ابتدا تا تحقق تولید نیازمند یک بازه بلند مدت است، لذا صنعت بذر باید هزینه و زمان زیادی را صرف کند تا به مرحله F۱ برسد.
دبیر اتحادیه نهادههای کشاورزی در ادامه افزود: برای داشتن بهترین عملکرد در جوانه زدن بذرهای اصلاح شده نظیر بذرهای F۱ یا هیبرید باید نکاتی نظیر عمق کاشت و استفاده از خاک مناسب رعایت شود.
اگر خاک رس زیاد و شن و ماسه، کوکوپیت یا پیت ماس آن کافی نباشد، بذر از بین خواهد رفت.
از شما سپاسگزاریم که نظرات و پیشنهادات سازنده تان را با ما در میان می گذارید