پدافند غیرعامل، دفاع غیرنظامی باهدف کاهش خسارات مالی و صدمات جانی وارده بر غیر نظامیان در جنگ یا حوادث طبیعی نظیر سیل، زلزله، توفان، آتش سوزی، خشکسالی و نظایر آن است که در این ارتباط رسانه ها به سبب چگونگی ایفای نقش و عملکرد رسالت و مسوولین سنگینی بر عهده دارند.
دکتر مهدی جعفری/در واقع پدافند غیرعامل مجموعه تدابیر و اقداماتی است که موجب کاهش آسیب به نیروی انسانی، ساختمان ها، تاسیسات، تجهیزات و شریان های حیاتی یک کشور در مقابل عملیات دشمن و یا حوادث طبیعی یا انسان ساز می شود.
از این جهت پدافند غیرعامل در مواقع تهدید و حوادث باعث زنده ماندن و حفظ نیروی انسانی می شود که با ارزش ترین سرمایه در هر جامعه ای محسوب می شود.
امروزه رسانه های گروهی در جای جای زندگی اجتماعی و خصوصـی افـراد تـأثیر گذاشـته، و اندیشه ها، فرهنگ ها، سنتها، زبانها، لهجه ها و حتی ذائقه ها را دچار دگرگونی و تغییر و تحـول کرده است.
اکنون رسانه ها به ابزار مهمی در دست دشمنان تبدیل شده اند تا از این طریق، امنیت ملی یک کشور را تهدید کنند و با ایجاد بحرانهای مختلف، به منازعات داخلی نیز دامن بزننـد.
مقابله با این تهدیدها، در وهله اول نیازمند شناخت آنها و سپس اتخاذ راهبردهای مناسبی است که بحرانها را مدیریت کرده و نظم جامعه را محفـوظ دارد.
پدافنـد غیرعامـل، مجموعـه اقـدامات غیرمسلحانهای است که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیبپذیری، تـداوم فعالیـتهـای ضروری، ارتقای پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدها و اقدامهای نظامی دشمن میشود.
.
هنگامی که رهبر معظم انقلاب اسلامی از جنگ رسانهای سخن میگویند و جهاد تبیین را مطرح می کنند که در واقع نوعی پدافند در برابر جنگ رسانهای نظام ارتباطات سلطه محسوب میشود، اهمیت این موضوع کاملا مشخص می شود.
در جهان امروز، رسانههای جمعی با انتقال اطلاعات و معلومات جدید و مبادله افکار و عقاید عمومی، در راه پیشرفت فرهنگ و تمدن بشری نقش بزرگی برعهده گرفته اند.
وقتی بیگانگان از طریق تکنولوژی ارتباطات قصد نفوذ بر افکار و فرهنگ ملی کشوری را دارند، در واقع اقتدار و امنیت ملی آن کشور را هدف قرار داده اند و از طریق شیوهای کاملا نرم افزاری به همان اهدافی میرسند که در قرون گذشته با تاکتیکهای نظامی حاصل می شد.
اکنون شبکههای گسترده و متعدد اجتماعی در فضای وب میتوانند در چند ثانیه، آخرین تصـاویر حادثــهای را کــه در گوشـهای از جهـان اتفـاق افتـاده، پخش کنند.
با ورود وسایل ارتباط جمعی به جامعه، خرده فرهنگ ها، فرهنگهای خاص و مجزا ناپدید میشوند و به نوعی تمامی ساکنان یک جامعه تشابه میپذیرند و در سبک زندگی، علایق و خواستها از الگوهای مشابهی که رسانهها به آنها میدهند، برخوردار میشوند.
از آنجا که ارتباطات، اعم از فردی و اجتماعی، سنتی یا مدرن، نقش بسزایی در شکل گیری هویت فردی و اجتماعی دارند، بالطبع تحول در نظامهای ارتباطی میتواند دگرگونیهای عمدهای در روند تکوین هویت ایجاد کند.
مدتهاست که قدرتهای جهانی با استفاده از نظامهای ارتباطی برای دستکاری در ارزشهای اجتماعی جوامع هدف به نفع منافع خود بهره میبرند این اقدام گاه تا حدی پیش میرود که میتوان از آن به جنگ رسانهای تعبیر کرد.
جنگ رسانهای جنگی تمام عیار علیه ملتهای محروم و تحت سلطه جهان است که در دهههای پایانی قرن بیستم شدت یافته و اینک در آستانه آغاز سومین دهه قرن بیست و یکم به اوج خود رسیده است؛ چراکه قدرتهای استکباری به فراست دریافته اند که «جنگ رسانهای» علیه نیروها و هستههای مقاومت در برابر سلطه گری آمریکا و همپیمانان او، بسیار کم هزینه تر از جنگهای فیزیکی است.
در واقع اولین وظیفه مدافعان در برابر جنگ رسانهای دشمن که در خاکریزهای پدافند غیرعامل در حوزه رسانه حضور دارند، آگاه سازی ملت از وجود و ماهیت این تهاجم است.
چه بسا مردمی که در باد امنیت فیزیکی حاکم بر کشور در خواب غفلت باشند، حال آنکه دشمن با بهرهگیری از ترفندهای موثر و پنهان رسانهای، بنیانهای امنیت را که همانا افکار و آمال ملت هستند، هدف قرار داده و به آستانه تخریب رسانده باشد.
از شما سپاسگزاریم که نظرات و پیشنهادات سازنده تان را با ما در میان می گذارید