زیست کشور با بیان اینکه برای حفاظت محیط زیست بایستی رویکرد مشارکتی و اقتصادی را پیش بگیریم، گفت: حفاظت از محیط زیست دیگر با روش های سنتی توجیه پذیر و پاسخگو نیست.
، «حسن اکبری در نشست تخصصی گونه های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض که به مناسبت روز جهانی گونه های در معرض خطر انقراض در دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: متاسفانه در دانشگاه ها موضوع حفاظت مشارکت و بحث اکوتوریسم آموزش داده نمی شود.
وی اظهار کرد: از روزی که سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل شده روش ما مقابله با شکارچی و برخورد قهری بوده که نتیجه آن شهدا و جانبازان زیادی بوده ضمن اینکه کشته شدن شکارچیان زیادی را داشته ایم.
اکبری با تاکید بر اینکه روش حفاظت بایستی هوشمند شود، گفت: این روش را در ۶ استان شروع کرده ایم که در این روش از پرنده های هوشمند و دوربین برای حفاظت به جای نیروی انسانی استفاده می شود.
وی روند تعداد قاچاقچیان حیات وحش را رو به افزایش دانست و افزود: به خصوص ورود پرندگان شکاری از یک مرزهای شرقی و خروج آن ها از مرزهای غربی به خصوص به سمت عراق و کشورهای عربی را داریم که رایزنی هایی را با گمرک و نیروی انتظامی در این خصوص شروع کرده ایم.
قانونی برای مطالبه گری حیات وحش وجود ندارد
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه قانون و ابزاری در حیات وحش برای مطالبه گری وجود ندارد، تصریح کرد: برای هوای پاک و پسماند قانون داریم ولی زیستگاه های حیات وحش با معادن و جاده های دسترسی به معادن زیستگاه ها تکه تکه می شوند ولی کاری نمی توانیم بکنیم و نیاز به روزآمد کردن قوانین داریم.
وی قوانین در این حوزه ها را به شدت دارای ضعف دانست و گفت: برای تغییر این قوانین شروع به فعالیت تا بتوانیم یک مطالبه گری جدی در حوزه حفاظت از منابع زیستی داشته باشیم به طوریکه روز گذشته یک شورایی ایجاد شده تا نقشه راهی تدوین شود که ملاک کار ما باشد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از تخریب ها و مشکلات از وزارت جهاد کشاورزی شکل می گیرد، افزود: مسوول حفظ ذخایر ژنتیکی محیط زیست است و یک گونه غیربومی نباید گونه های بومی ما را آسیب بزند و اگر یک مجموعه متولی طبیعت کشور شود این مسایل حل خواهد شد.
اکبری اظهار کرد: لایحه ای را در این خصوص به دولت پیشنهاد داده ایم تا برای تصویب به مجلس برود و هم در دستورالعمل ها بازنگری جدی شروع کرده ایم و برای لایحه چند بار به مجلس رفته ایم و اگر روزی این لایحه مصوب شود در مسایل زیادی در مورد مطالبه گری محیط زیست و تخریب ها دست ما باز می شود.
وی نمونه ای از شیوه تخریب محیط زیست را دیم کاری ها دانست که تنوع زیستی در دشت ها را از بین می برد زیرا خزندگان و بی مهرگان تنوع زیستی است ضمن اینکه بعضی از فعالیت ها مثل آفرود اصلا متولی در موضوع تخریب محیط زیست ندارد.
قرار نیست بیشتر از این حاکمیت به ما پول بدهد
معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه ظرف اعتباری سازمان همین است و قرار نیست بیشتر از این از دولت پول بگیریم، گفت: باید منابع زیستی را درآمدزا کرده و اقتصاد زیستی را توسعه دهیم و مردم پای کار بیایند و بخشی از کار حفاظت به مردم سپرده شود.
وی تصریح کرد: قانون که روز به روز در مقابله با شکارچیان ضعیف تر می شود نمی تواند بیش از این کاری کند و سلاح روز به روز در حال افزایش است که با این امکانات که روز به روز در حال ضعیف شدن تنوع زیستی را نمی توان حفاظت کرد.
اکبری گفت: می توان بخشی از فارغ التحصیلان محیط زیست را در بخش خصوصی به عنوان منشاء اقتصاد درآمد و حفاظت فعال کرد ضمن اینکه بحث اکوتوریسم معدود جایی که مورد استفاده قرار گرفته نه تنها درآمدزا نبوده بلکه آسیب زا بوده است.
وی با اشاره به اینکه در مورد حیات وحش و خشکی ها که به شدت نگران جزیره ای شدن و کاهش تنوع ژنتیکی هستیم، افزود: ۱۱ درصد عرصه های کشور در اختیار ما برای حفظ مهره داران خشکی زی هست که با این عدد نمی شود تنوع زیستی را حفظ کرد.
وی تصریح کرد: در همین راستا تفاهمی را با مرکز ذخایر ژنتیک برای حفظ ژنوم ها و کشت سلولی و ذخیره سازی نمونه های به دست آمده و توسعه بانک ژن شروع کرده ایم ضمن اینکه برای بعضی از گونه ها باید برنامه خاص داشته باشیم زیرا وقتی گونه ای تعدادش به زیر انگشتان دو دست می رسد نیاز به تلاش های زیادی دارد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست گونه میش مرغ، شوکا، گوره خر ایرانی و پلنگ را از جمله این گونه ها دانست و گفت: در مورد گوره خر ایرانی کارهای خوبی برای معرفی این گونه انجام داده ایم زیرا نماینده گونه خاصی است.
وی افزود: در خصوص روش های دخیل کردن مردم در حفاظت مشکلات زیادی داریم که شکار می تواند درآمد زا باشد و می تواند مردم را در حفاظت دخیل کند.
وی به موضوع هدایت افکار عمومی در حفاظت صحیح از محیط زیست اشاره کرد و گفت: اگر از طرف دانشگاه این هدایت انجام شود هدایت صحیح افکار عمومی را خواهیم داشت و بایستی برای هدایت صحیح افکار عمومی حمایت های لازم انجام شود.
راه اندازی سامانه جامع محیط زیست در حوزه طبیعی
اکبری در پایان به موضوع راه اندازی یک بانک اطلاعاتی جامع اشاره کرد و افزود: محیط زیست در نیم قرن گذشته کار حفاظتی کرده و متاسفانه در این مدت بسیاری از داده ها از بین رفته که تدوین یک سامانه جامع محیط زیست در حوزه طبیعی از یکسال گذشته شروع شده که ۲۰ بانک اطلاعاتی در آن بارگذاری شده است.
وی اضافه کرد: تاکنون در این سامانه بیش از ۵۰ هزار رکورد اطلاعات ثبت شده است.
منبع ایرنا برچسب ها: زیست کشور با بیان اینکه برای حفاظت محیط زیست بایستی رویکرد مشارکتی و اقتصادی را پیش بگیریم، گفت: حفاظت از محیط زیست دیگر با روش های سنتی توجیه پذیر و پاسخگو نیست.
زیست کشور با بیان اینکه برای حفاظت محیط زیست بایستی رویکرد مشارکتی و اقتصادی را پیش
از شما سپاسگزاریم که نظرات و پیشنهادات سازنده تان را با ما در میان می گذارید