پ
پ

نایب‌رئیس انجمن تغذیه ایران به ارائه نکات تغذیه‌ای برای مقابله با اثرات نامطلوب آلودگی هوا پرداخت.

دکتر مجید حسن قمی، درباره عمده‌ترین آلاینده‌های هوا اظهار کرد: عمده‌ترین آلاینده‌های هوا مونواکسید کربن، دی‌اکسید گوگرد، دی‌اکسید نیتروژن، اوزون، فلزات سنگین و هیدروکربن‌ها هستند.
وی افزود: میل ترکیب شدن مونواکسید کربن با هموگلوبین یا همان آهن خون، ۲۱۰ برابر بیشتر از اکسیژن است؛ تنفس دی‌اکسید گوگرد باعث نارسایی تنفسی و کاهش مقاومت سیستم دفاعی بدن می‌شود و تشدیدکننده مشکلات قلبی عروقی است.
وی ادامه داد: تنفس دی‌اکسید نیتروژن علاوه بر صدمات جبران‌ناپذیر به ریه‌ها و مجاری تنفسی باعث احساس سوزش در ریه‌ها شده و مقاومت سیستم ایمنی در مقابل بیماری‌های ویروسی و باکتریایی را پایین می‌آورد.
قمی با بیان این‌که اکسید‌های "فتو شیمیایی" مانند اوزون در اثر رعد و برق تولید می‌شوند، گفت: این مواد علاوه بر ایجاد مشکلات تنفسی باعث سوزش چشم‌ها و آسم نیز می‌شوند.
وی با بیان اینکه سرب از ذوب فلزات، رنگ‌های شیمیایی و بنزین‌های حاوی سرب در هوا منتشر می‌شود، بیان کرد: این فلز سنگین باعث بروز ناراحتی‌های عصبی، سرطان، صدمه به ریه و دستگاه گوارش می‌شود؛ هیدروکربن‌ها مانند "متان" و "بنزوپیرین" نیز از سرطان‌زاترین هیدروکربن‌ها هستند.

رژیم غذایی مناسب در آلودگی هوا
این متخصص تغذیه درباره رژیم غذایی مناسب در روز‌های آلودگی هوا گفت: معمولاً از مصرف غذا‌هایی که خود به تنهایی موجب بروز مشکلاتی در سیستم ایمنی بدن می‌شوند در این مواقع خودداری کنید؛ غذا‌هایی مانند فست‌فود‌ها و ساندویچ‌ها، چیپس و پفک از دسته مواد غذایی هستند که به راحتی می‌توانند فشار زیادی به سیستم ایمنی بدن وارد کنند.
این روز‌ها ما احتیاج داریم که آنتی‌اکسیدان‌های مورد نیاز بدنمان را تقویت کنیم.

کدام مواد غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان هستند؟
وی افزود: غذا‌های حاوی ویتامین‌های E و C از جمله مواد غذایی آنتی‌اکسیدانی هستند که می‌توانند در این شرایط به ما کمک کنند؛ این ویتامین‌ها در میوه‌هایی مانند گوجه فرنگی، کیوی، پرتقال و لیمو شیرین وجود دارند؛ منابع ویتامین E بادام، روغن‌های زیتون و آفتابگردان، جوانه گندم و سبزیجات برگ سبز است.
قمی با بیان این‌که سلنیوم و روی نیز از دیگر مواد معدنی آنتی‌اکسیدان است، گفت: سلنیوم در غذا‌های دریایی، مرغ، نان و غلات سبوس‌دار و روی در انواع گوشت‌ها، غذا‌های دریایی، غلات سبوس‌دار، نخود، عدس و جوانه گندم یافت می‌شود.
نایب‌رئیس انجمن تغذیه ایران تصریح کرد: موادی مانند سیر، تخم کتان، پیاز که خاصیت ضد التهابی و اسید‌های چرب امگا ۳ دارند می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند؛ باید با رساندن چربی‌های ضروری به بدن، آنتی‌اکسیدان‌های مورد نیازمان را فراهم کنیم.

اثرات محافظت‌کننده امگا ۳ در برابر آلودگی هوا
وی با بیان اینکه تخم کتان به علت داشتن امگا ۳ نقش محافظت‌کننده‌ای در برابر آلودگی هوا دارد، یادآور شد: تخم کتان با اثر ضدالتهابی، آنتی‌اکسیدانی و با استفاده از فیتو استروژن‌های موجود در آن می‌تواند حملات آسم و آلرژی را کاهش دهد؛ ماهی و غذا‌های دریایی نیز سرشار از اسید‌های چرب امگا ۳ هستند.
سیر و پیاز به دلیل داشتن ترکیبات خاص باعث می‌شوند جذب فلزات سنگینی مانند ارسنیک، کادمیوم، آهن، جیوه و سرب کاهش یابد.
نایب‌رئیس انجمن تغذیه ایران ادامه داد: از مصرف میوه‌ها و سبزی‌ها در این روز‌ها غافل نشوید، سبزی‌هایی مانند جعفری، انواع کلم، ریحان، شلغم، کاهو، هویج، خرمالو، گوجه فرنگی، اسفناج و گشنیز را در رژیم روزانه خود بگنجانید.

لبنیات کم‌چرب، سم‌زدای بدن
این متخصص تغذیه تصریح کرد: لبنیات کم‌چرب نیز سرشار از منیزیوم، فسفر، کلسیم و پروتئین با کیفیت بالا هستند که می‌توانند سم‌زدایی کرده و از ورود مواد سربی به داخل بدن در روز‌های آلوده جلوگیری کنند ضمناً این مواد معدنی دفع مدفوعی و ادرای آلاینده‌های فلزی را افزایش می‌دهند.
وی ادامه داد: میوه‌هایی مانند سیب، انواع مرکبات، هویج و غلات سبوس‌دار حاوی مقادیر بالایی "پکتین" (نوعی فیبر) هستند که در کاهش اثرات سرب در بدن مهم است.
نایب‌رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه سبزیجات برگ سبز منابع عالی از ویتامین A هستند، خاطرنشان کرد: سبزیجات به‌ویژه خانواده کلم مانندکلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ و فلفل سبز، گوجه فرنگی، اسفناج بهتر است برای حفظ ویتامین‌های موجود تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.

در روز‌های آلودگی هوا از خانه خارج نشوید
این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی تأکید کرد: کودکان، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و افرادی که مشکلات آلرژی دارند بهتر است زمان آلودگی هوا از خانه خارج نشوند، زیرا با مشکلاتی که دارند ممکن است بیماری آن‌ها تشدید شود مثلا زمانی که فرد مبتلا به بیماری قلبی و عروقی به خارج از خانه می‌رود نیاز بیشتری به اکسیژن پیدا می‌کند و حتی با یک فعالیت سبک به سیستم قلبی و عروقی او فشار وارد می‌شود.
وی یادآور شد: اگر در کلانشهر‌ها به خصوص نقاط در معرض آلودگی شدید زندگی می‌کنید، بهتر است ورزش و فعالیت‌های سنگین بدنی کمتری داشته باشید و سعی کنید چشم‌ها، دهان، بینی و مخاطی که در معرض آلودگی هوا هستند را بیشتر بشویید؛ افرادی که مشکلات خونی و سیستم ایمنی، قلبی و عروقی دارند بهتر است از ماسک فیلتردار استفاده کنند و کمتر در معرض آلودگی قرار بگیرند.

منبع: تسنیم

امتیازی که دیگران به این خبر داده اند!
     

از شما سپاسگزاریم که نظرات و پیشنهادات سازنده تان را با ما در میان می گذارید

  • دیدگاهتان فقط و فقط در رابطه با همین مطلب باشد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما بررسی نخواهد شد.
  • هدفتان از ارسال دیدگاه تبلیغ یا بک لینک نباشد. در غیر اینصورت دیدگاه حذف می شود.
  • به دیگران توهین و اهانت نکنید

تصویر