تصویر
یکپارچه سازی اراضی بهره وری از آب کشاورزی  را ارتقاء می بخشد
27 بهمن 1401 - 9:11
3
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی به محدود شدن منابع پایه کشاورزی که آب یکی از مهمترین آن ها به شمار می رود، اشاره کرد و گفت: یکپارچه سازی اراضی کشاورزی بهترین راهکار برای ارتقای عملکرد و بهره وری از آب است.
ارسال توسط :
پ
پ

معاون آب و خاک وزارت جهاد به محدود شدن منابع پایه کشاورزی که آب یکی از مهمترین آن ها به شمار می رود، اشاره کرد و گفت: یکپارچه سازی اراضی کشاورزی بهترین راهکار برای ارتقای عملکرد و بهره وری از آب است.

صفدر نیازی شهرکی وظیفه اصلی وزارت جهاد کشاورزی را امنیت غذایی و پایداری تولید دانست و افزود: این وزارتخانه با تولید سالانه ۱۲۵ میلیون تن محصولات کشاورزی ودامی غذای جمعیت کشور را تامین می کند.
وی اظهار کرد: امروز آب و خاک به عنوان منابع اصلی تولید محصولات کشاورزی و باغی کشور درحال محدود شدن ، هستند که نمونه آن کاهش میزان آبهای سطحی است و بخش کشاورزی به سمت برداشت از آبهای زیر زمینی پیش می رود به طوریکه اکنون ۵۶درصد آب کشاورزی از سفره های زیرزمینی و از طریق ۴۵۰ هزار چاه کشاورزی تامین می شود.
نیازی شهرکی گفت : در زمان حاضر نیز آبهای زیر زمینی رو به کاستی است و باید در این وضعیت مدیریت لازم به عمل آید.
بر اساس گزارش های رسمی آب مورود نیاز ۲.
۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور از سدهای وزارت نیرو تامین می شود که همین امر مشکلات پیش رو برای آبیاری عرصه های کشاورزی را نشان می دهد.

وی با اشاره به منابع آبی محدود و ضرورت امنیت غذایی و پایداری تولید، اظهار کرد: باید بهره وری آب و عملکرد آب را بالا ببریم که اقداماتی در حوزه آب و خاک برای ارتقای عملکرد آبیاری در حال انجام و یا اجرا شده است که بعضی از این اقدامات به صورت سازه ای و بعضی غیرسازه ای است.

عملکرد آبیاری با روش های تحت فشار ۹۰ درصد است
معاون وزیر جهاد کشاورزی یکی از اقدامات را اجرای شبکه های آبیاری تحت فشار دانست و گفت: عملکرد آب در آبیاری ثقلی ۳۰ درصد و در آبیاری تحت فشار و قطره ای ۹۰ درصد است که این عملکردسه برابر می شود.
وی افزود: در روش انتقال آب از طریق کانال خاکی بخش عمده آب به علت تبخیر یا نفوذ به داخل خاک به هدر می رود بطوریکه بعد از مظهر قنات، منابع تولیدی از آب های خروجی قنات به سر مزرعه نمی رسد.
نیازی شهرکی ادامه داد: برای رفع این مشکل اقدام به اجرای طرح پوشش انهار کرده ایم که به صورت بتنی و یا انتقال آب با لوله انجام می شود.
وی به موضوع خرده مالکی اراضی کشاورزی و قطعه قطعه شدن این اراضی اشاره کرد و گفت: در این شرایط کشاورز میزان آب در اختیار خود را باید به چندین محل انتقال دهد در حالیکه اگر این اراضی یکپارچه شود راندمان آبیاری ارتقا می یابد و «یکجا زراعی» و «یکجا کِشتی» و تجهیز اراضی یکی از راه های ارتقای بهره وری آب است.
وی گفت: از ۸.
۵ میلیون هکتار اراضی آبی میزان ۲ میلیون و ۹۰۰ هکتار به آبیاری تحت فشار مجهز شده است که اگر بخش اعظمی از آن زراعی باشد فاصله بین آب پاش ها بین ۲۲ تا ۲۵ متر است که بین این ۲ آب پاش نمی توانیم ۲ تا سه محصول بکاریم و فناوری تحت فشار ما را به سمت یکپارچه سازی اراضی هدایت می کند.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه برای یکپارچه سازی اراضی کشاورزی، کشاورز همراه با دولت باشد، افزود: باید با کارهای ترویجی کشاورز را قانع کرد که هزینه ها در هکتار بالا رفته است و برای کشاورز نفع در یکپارچه سازی و تجمیع اراضی است.

استفاده از آب سبز برای آبیاری کشاورزی
نیازی شهرکی در ادامه یکی دیگر از راه های آبیاری اراضی کشاورزی را استفاده از آب های بالادست و یا همان آب های سبز دانست و گفت: با احداث آب بندها می توان این مهم را محقق کرد که در همین راستا طرح «از آبخیز تا جالیز» تعریف شده است؛ به طوریکه در حوضه های بالادست با ساخت بندها و سازه ها کارهای آبخیزداری انجام می شود تا منابع آب زیرزمینی که همان قنوات هستند غنی از آب شوند.
وی خاطرنشان کرد: این طرح یک پروزه جدیدی است که با اجرا در بالادست توسط سازمان منابع طبیعی اجرا می شود ولی ما هم در خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان و اصفهان در همین راستا طرح هایی را به صورت پایلوت آغاز کرده ایم به خصوص در سه استان شمالی به دلیل دبی بالای خروجی آب به دریای خزر طرحی بزرگ تعریف و در حال مطالعه است.
معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در استان البرز مستقر است منبع ایرنا برچسب ها: معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی به محدود شدن منابع پایه کشاورزی که آب یکی از مهمترین آن ها به شمار می رود، اشاره کرد و گفت: یکپارچه سازی اراضی کشاورزی بهترین راهکار برای ارتقای عملکرد و بهره وری از آب است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی به محد

از شما درخواست میکنیم نظرات و تجربیات گرانبهایتان را با ما به اشتراک بگذارید

  • از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  •  لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد. پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در سایت منتشر خواهد شد.
  • بابت اینکه نظرات و تجربیات گرانبهایتان را با ما به اشتراک میگذارید متشکریم.